URBAN RESEARCH AND DESIGN

As part of the Urban Land Institute's 2011 Hines Urban Design competition, I joined an interdisciplinary team to tackle the design for a site southeast of downtown Seattle, WA. The project area contains a new light rail stop but surrounding urban fabric does not yet respond to this newly found connectivity.

 

The redesign for the site is based on historic research on the Rainier Valley and its landscape. A former stream is daylit and embedded into a parkscape that becomes the spine of a new urban district. A combination of various dwelling densities, offices, industries and retail amenities ensures the liveliness of the new district throughout the day and night.

 

Central public spaces function as gathering places for exciting interactions, serendipitous encounter or as a resting place to recharge the senses. The former big-box retailers that lined the central axes running through the site are not removed but instead integrated into a pedestrian-friendly urban district, with parking strategically placed to maximise walkability and street level activity.

Seattle - Transit Oriented Development

Structures